פרופ' אורן יפתחאל מלמד גיאוגרפיה פוליטית ומשפטית ותכנון עירוני באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, באר שבע והוא פרופסור אורח במחלקה לגאוגרפיה ובבית הספר בארטלט באוניברסיטת לונדון. יפתחאל עומד בראש קתדרת לויד הורסט ללימודים עירוניים, ומנהל שותף של המעבדה העירונית BGUrban. כיהן כשמונה שנים כראש המחלקות לגיאוגרפיה וללימודים רב-תחומיים ובשורה של תפקידים בכירים בקמפוס. כעת הוא מוביל קבוצת מחקר עם פרופ' ארז צפדיה בנושא "דחיקה ועקירה מהעיר" ופרויקט נוסף על 'העיר הדיגיטלית הצודקת'.
מעבדת העיר הצודקת
מעבדת העיר הצודקת, בניהול פרופ' אורן יפתחאל, עוסקת כעניין עיקרי בחקר הממשק בין תהליכים עירוניים, מרחביים ואזוריים, לבין תיאוריות ופרקטיקות של צדק חברתי. חוקרי המעבדה פועלים בממדים שונים של החתירה למרחב וחברה צודקים, הכוללים צדק חלוקתי, זהותי ותהליכי. במעבדה פועל צוות חוקרים רב תחומי, עם מומחים מגאוגרפיה, תכנון, משפט, מדעי החברה והמחשבים והיסטוריה. המעבדה מעבירה סדנאות, מגייסת כספי מחקר ומעורבת בשיח המדעי, החברתי והמקצועי בשאלת הזכות לעיר, תוך התמקדות בזכויותיהם של מיעוטים וקבוצות מוחלשות.
מעבדת העיר הצודקת פתחה לאחרונה בפרויקט מחקרי חדש "האזרחות הדיגיטלית העירונית". הפרויקט בוחן את השלכות הדיגיטליזציה המהירה של ממשל, משאבים ושירותים עירוניים על יחסים חברתיים ועל הזכות לעיר. הבחינה נעשית דרך מסגרת מושגית המתמקדת בארבעה ממדים בראשי התיבות 'חכמ"ה' – חומרי, כלכלי-חברתי, מידע, והעצמה. הגישה המחקרית בוחנת את התהליכים בכל מימד 'מהשוליים פנימה', תוך בחינת תהליכים של פערים דיגיטליים, עבודת גבול דיגיטלית, הנגשה מול הדרה, מוביליות מול דיכוי, הנוצרים בחלחול המהיר והעוצמתי של ניהול העיר בפלטפורמות דיגיטליות.
מעבדת העיר הדיגיטלית
מרחב וכוח
הפרויקט הרב שנתי "מרחב וכוח" במעבדת העיר הצודקת בוחן מזוויות שונות את הקשר ההדדי בין עיצוב המרחב ליחסי כוח וזהות בחברה, ואת השימוש במרחב לדיכוי, שמירת סטטוס קוו או תיקון וצדק. המסגרת התיאורטית שואבת מהידע הגאוגרפי פוליטי, לימודי העיר ומהבנה שהעיר הופכת לזירה בה כוחות קולוניאליים, לאומיים, קפיטליסטים ודמוקרטיים שזורים במאבקים ארוכי טווח. הפרויקט מכיל סדרה של מחקרים בינלאומיים, אזוריים ומקומיים, הכוללים בין היתר בחינה של השפעת המדיניות התרבותית העירונית על החוסן החברתי, מצבם של מתיישבים באזורים בעולם שעברו דה-קולוניזציה, וניתוח של השפעת הדיגיטליזציה על ערים ברחבי העולם, ובבאר שבע.
דחיקה ועקירה מהעיר
פרויקט "דחיקה ועקירה מהעיר" בוחן מזוויות שונות את האיומים הגוברים על הזכות לעיר תוך התמקדות בשאלה היסודית של נגישות ליסודות הקיום העירוניים - דיור, קרקע, זכויות לשירותים, ניידות, קהילה, משאבים והשפעה פוליטית. המחקר מפתח שפה תיאורטית חדשה סביב מוסקי העקירות והדחיקות, והוא מתמקד בהשוואה בין ערים בעולם לבין ערים בישראל, תוך בחינת עומק של שלוש המטרופולינים בישראל – תל-אביב, ירושלים ובאר שבע. 11 החוקרים השותפים בוחנים סוגיות מגוונות המצטרפות לתמונה הכללית של האזרחות העירונית, כגון דיור ציבורי ופרטי, בעלות מול שכירות, התחדשות מול פרבור, במגוון רחב של מקרי מבחן, כולל מאבק על בתי כנסת בערי הפיתוח, דיור ציבורי בדרום יפו, דחיקת מעמד הביניים מגבעתיים, ואז הדרת הפלסטינים תושבי ירושלים הפלסטינית מהתכנון העירוני, והפיכת רוב הבדווים בדרום למסיגי גבול בעל כורחם תחת איום מתמיד של עקירה.
הדרומזרח הגלובלי
פרויקט העיור "בדרומזרח הגלובלי" מתמקד בתובנות, לקחים וקונספציות העולות מתוך תהליך העיור המאסיבי המתרחש בדרום ומזרח הגלובליים, והשלכותיהם לערים בישראל/פלסטין. העבודה בפרויקט זה מתמקדת בפיתוחים תיאורטיים והשוואתיים, יחד עם קבוצת חוקרים מהודו, המזרח התיכון, אפריקה ואמריקה הלטינית. לפרויקט גם היבטים אימפריים, הנובעים ממחקר על ערים במזרח אירופה, המרחב הפלסטיני וארצות אפריקה ודרום אסיה. ההתמקדות המרכזית היא בתהליכי יצירת המרחב האפור, קולוניאליות עירונית, והתנגדות 'מלמטה' בקרב תושבי מרחבים לא פורמליים, שכונות מעבר, הגירה הדיגיטליזציה.