top of page

ליאל צבן

המכללה האקדמית ספיר

תלמידת מ.א.

נושא מחקרה: 'מאבק על מרחבים סימליים: גרעיני התיישבות ובתי כנסת: בחינה השוואתית של נתיבות, שדרות ובאר שבע'.

דחיקה סמלית מהעיר- בחינה השוואתית של בתי בכנסת בדרום:

דחיקה עירונית יכולה להתבטא בדחיקה פיזית כאשר מפנים אנשים מבתיהם, בדחיקה כלכלית כאשר אוכלוסייה לא עומדת בעלויות המחייה והשכירות באזור ובדחיקה רגשית, זהותית כאשר אוכלוסייה חשה כי היא אינה יכולה לבטא עצמה במרחב. אלמנט משמעותי למדי שלרוב אינו מוזכר בדיון זה על דחיקה עירונית, הינו בית הכנסת. בית הכנסת הוא מרכיב חשוב בתחושת השייכים של תושבים לעיר שלהם. הוא עונה על צורך בסיסי של אנשים דתיים ומסורתיים ולעתים גם חילוניים. הוא אינו משמש רק כמקום תפילה אלא כמרחב למפגש קהילתי.


שאלת המחקר תעסוק בדחיקה מהזכות לעיר דרך בחינת תפקידו של בית הכנסת בפריפריה כמוסד ציבורי מרכזי. המחקר יתבסס על שלושה מקרי בוחן בבתי כנסת ביישובי פריפריה בדרום הארץ: נתיבות, שדרות ובאר שבע, שבכל אחד מהם התרחש מפגש בין אוכלוסייה חדשה לוותיקה ובין תרבויות שונות. במסגרת המחקר אעקוב אחר התהליך שעברו הקהילות השונות והמרחב העירוני כאשר קהילות צעירות הגיעו לערים מתוך אמונה שעל ידי אינטגרציה מרחבית ניתן לייצר שינוי חברתי משמעותי לרווחת התושבים. אבחן כיצד השפיע המפגש בבית הכנסת על הקהילות השונות, המרחב הציבורי, יחסי הכוחות ותחושת השייכות או הדחיקה של התושבים מהעיר. אבדוק האם במרחב זה ניתן לגשר על הפערים המעמדיים, האתניים, החברתיים והדתיים.

המפגש בין הקהילות השונות הפך למורכב ואף לבלתי אפשרי ולכן הוא רומז על ייחודיותו של בית הכנסת. בית הכנסת הינו מרחב המבטא מסורת, היסטוריה, זהות ונרטיב כמו גם היותו בבואה של המרחב העירוני. את מורכבות זו בהקשר של אינטגרציה חברתית אבקש להבין. האם בית הכנסת שונה מהותית ממרחבים ציבורים אחרים לעניין דחיקה, שייכות.


חשיבות המחקר מתבטאת בעיסוק בשאלות מהותיות של צדק ורב תרבותיות, דחיקה עירונית אל מול שייכות וקרבה, במפגש בין זהויות שונות המוליד מורכבות רבה. המחקר רלוונטי לימנו ומחדש בנושא שעוד לא נחקר עד כה בהצגתו את המיקרו גיאוגרפיה של הדחיקה העירונית. נגלים לפנינו מאבקים וחברויות סביב אתרים סמליים כמו בית כנסת בתקופה של ג'נטריפיקציה והגירה של אוכלוסייה חזקה לעיר פריפריאלית. תמונה זו מעלה שאלות לגבי המקום האינטימי, המשפחתי והמסורתי כאשר נכנס אדם זר לתמונה. מציבה בפנינו את המציאות המורכבת הדורשת לעיתים בחירה בין שמירה על גבולות הזהות אל מול מפגש עם השונה.

בית כנסת הינו מבנה ציבור אך בו בעת מקום מאוד אישי ולכן הוא אולי המקום הכי מורכב לאינטגרציה במפגש עם השונה. אם כן, בית הכנסת הינו מקום שונה בחוויית העירוניות והשייכות. הוא מושפע ומשפיע על החלטות של מדיניות, תכנון, הקצאת אדמות ומבני ציבור. באמצעות ראיונות שביצעתי בערים שדרות, נתיבות ובאר שבע נגלו לפני מאבקים וחברויות סביב בית כנסת בתקופה של ג'נטריפיקציה והגירה של אוכלוסייה חזקה לעיר פריפריאלית.

bottom of page